Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Smaczne i zdrowe piramidki warzywne z mięsem z kaczki . Taki kolorowy misz masz :)

  • 60 min

Składniki:

  • 1 brukiew (700 g)
    1 Mieszanka chińska
    1 upieczona pierś z kaczki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól kamienna
    1 łyżka sosu sojowego
    przyprawa chińska
    4 cebulki wiosenne ze szczypiorkami

    rzeżucha do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13m7ups 1. Brukiew myjemy, odkrajmy uszkodzone części skóry. Ostrym, długim nożem kroimy brukiew w jak najcieńsze plastry ( wówczas szybciej się upiecze ) i układamy je na blaszce wyścielonej papierem lub folią do pieczenia. Każdy plaster smarujemy delikatnie olejem i posypujemy solą kamienną.
  • image-19p0vss 2. Taką brukiew najlepiej upiec podczas pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa. Ja ją piekłam razem z częściami kaczki, w tym piersi z kaczki, którą wykorzystałam do przygotowania tego dania
    Po jakiejś godzinie pieczenia , w temperaturze 180 C, brukiew powinna być miękka i lekko zrumieniona.
  • image-1fc964u 3. W czasie, gdy brukiew oraz mięsko się piecze, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i na rozgrzany wrzucamy mieszankę chińską, w skład której wchodzą:
    marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyb Mun,mieszankę smażymy na małym ogniu, wlewamy łyżkę sosu sojowego (lub ilość według uznania) oraz doprawiamy do smaku przyprawą chińską. Na końcu posypujemy posiekanymi cebulkami ze szczypiorkami. Gotową, odpowiednio przyprawioną mieszankę chińską zestawiamy z ognia.
  • image-1vdw10m 4. Na drugą patelnię wlewamy 1 lub 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia kaczki , wrzucamy na gorący rozdrobnione mięso z piersi kaczej. Takie mięso możemy lekko na tym sosie zrumienić, by było troszkę chrupiące lub po prostu lekko je w tym sosie podgrzać.
  • image-0dmv7tn 5. Na upieczone plastry brukwi nakładamy najpierw mięso, polewamy je wytworzonym sosem, na mięso nakładamy mieszankę chińską, przykrywamy kolejnym plastrem pysznej brukwi i powtarzamy czyli nakładamy znowu mięso i mieszankę chińską.

    Na wierzch znowu nakładamy mięso oraz mieszankę , posypujemy rzeżuchą.
    Takie piramidki można sobie przygotować wcześniej, ułożyć na blaszce i przed podaniem po prostu zapiec w piekarniku :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukiew Mięso Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować