1.Z 6 białek ubić pianę i dodać cukier oraz żółtka. Dodać mąkę z proszkiem. Wymieszać i piec 30 minut w 180 stopniach.
2.Z 5 jaj i pozostałych składników zrobić biszkopt ciemny. Piec w 180 stopniach przez 30 minut.
3.Galaretki pomarańczowe rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dać do stężenia.
4.Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1/2 szklance wrzątku, gdy zacznie tężeć zmieszać z serkami.
5.Mleko zagotować z cukrami. Dodać mąki oraz żółtka. Ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć i dodawać przestudzony budyń po łyżce. Podzielić na połowę. Do jednej części dać kakao, drugą pozostawić białą.
6.Z ciemnego biszkoptu wyciąć kieliszkiem kółka.
7.Ułożenie placka:
biszkopt jasny (można naponczować)
masa ciemna
biszkopt ciemny bez kółek
w kółka nałożyć pokrojone brzoskwinie
zalać galaretką z serkiem
położyć ciemne kółka
biała masa
pokrojone w cząstki brzoskwinie i pomarańcze oraz rozsypane rodzynki
zalać galaretką pomarańczową
Komentarze