Kolorowe puree

4.49 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Ziemniaki nie muszą być nudne! Przedstawiam wspaniałe, kolorowe „lody” ziemniaczane, dzięki którym na nowo pokochacie purée. Przepis jest bajecznie prosty! Możecie wykorzystać wasze ulubione dodatki.

  • 30 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Ziemniaczane kulki (3-4 porcje)
    20 średnich ziemniaków
    2 brokuły
    kilkanaście czarnych oliwek
    3 łyżki sera owczego lub koziego
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    szczypta suszonego oregano oraz tymianku
    pieprz
    sól

    Prosta sałatka (3-4 porcje)
    1 duży ogórek
    garść kiełków rzodkiewki
    garstka świeżego koperku
    odrobina świeżej szałwii, majeranku lub rukoli (niekoniecznie)
    szczypta pieprzu
    szczypta soli
    kilka kropel soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Puree

Kolorowe puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wlać trochę zimnej wody, ewentualnie osolić delikatnie. Im mniej soli, tym zdrowsze będzie danie. Kiedy woda zacznie wrzeć, wrzucić do niej obrane ziemniaki i gotować do miękkości. W tym samym czasie ugotować na parze brokuły. Odciąć tylko najciemniejsze, wierzchnie części różyczek, resztę brokułów wykorzystać do innego dania.
  • 2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, podzielić masę na cztery części, do poszczególnych porcji dodać:

    1. ugotowane wierzchnie części brokułowych różyczek, doprawić pieprzem i solą;
    2. tymianek, drobno pokrojone czarne oliwki;
    3. trochę oregano, odrobinę soli, przecier pomidorowy oraz słodką paprykę;
    4. pokruszony ser owczy lub kozi (zamiennie można użyć tofu lub sera krowiego i całość dosolić).
  • 3. Ziemniaki nakładać na talerz lub do pucharków za pomocą łyżki do lodów. Uwaga! Kulki z pomidorami i brokułami są mniej wytrzymałe na nacisk, więc lepiej układać je na górze, jeśli efekt wizualny ma być przyjemny dla oka :). Posypać kiełkami rzodkiewki lub polać odrobiną dobrej oliwy. Podawać z prostą sałatką bez dressingu.
  • 4. Przygotowanie sałatki: Ogórka pokroić w kostkę, wrzucić do miski. Dodać kiełki, szczyptę pieprzu i soli, koperek oraz sok z cytryny. Jeśli sałatka ma być bardziej urozmaicona, można dodać także pokrojone pomidory, ewentualnie odrobinę świeżych ziół, rukolę lub porwaną sałatę lodową. Dokładnie wymieszać. Sałatka jest prosta i pyszna. Naprawdę nie potrzeba do niej żadnych sosów. Idealnie komponuje się z kremowymi „lodami” ziemniaczanymi. Należy ją schłodzić przed podaniem.

Porady

Wszelkie zielone części ziemniaków oraz kiełki należy usunąć, ponieważ zawierają szkodliwą dla zdrowia solaninę. Im ziemniaki drobniej pokrojone, tym większa utrata wartości odżywczych podczas gotowania. Nie należy też moczyć ziemniaków wcześniej w zimnej wodzie, ponieważ z płynem wylewa się to, co najcenniejsze. Najlepiej wrzucić całe lub tylko przepołowione ziemniaki do minimalnej ilości wrzątku i gotować pod szczelną przykrywką w garnku z grubym dnem. Warto też przyrządzać ziemniaki na parze albo w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-2015

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować