Kolorowe kotleciki jaglane

5 (155 ocen)

  • 45 min

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto, na dodatek jest po prostu pyszna. Przepis na około 20 kotlecików.

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 szklanka kaszy jaglanej
    - 1/2 małego kalafiora
    - 1 duża marchewka
    - 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
    - 1 jajko
    - pieprz i sól
    - 4 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowe kotleciki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i marchewkę umyć, podzielić na mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie. Kaszę przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełożyć do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Do kaszy można dodać łyżeczkę masła. Ugotowaną kaszę przełożyć na sito i ostudzić. Kalafior i marchewką odcedzić i również ostudzić.
  • Kolorowe kotleciki jaglane 2. Ostudzony kalafior zmiksować z marchewką (można rozgnieść widelcem), dodać kaszę, szczypiorek, jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
  • Kolorowe kotleciki jaglane 3. Z masy formować owalne kotleciki, oprószyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
    Podawać z surówką i młodymi ziemniaczkami, lub z gulaszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować