Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, obfituje ona w witaminy z grupy B, lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto, na dodatek jest po prostu pyszna. Przepis na około 20 kotlecików.
Kolorowe kotleciki jaglane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior i marchewkę umyć, podzielić na mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie. Kaszę przełożyć na sitko, przelać wrzątkiem aby pozbyć się goryczki. Następnie przełożyć do garnka, zalać 2 i 1/2 szklanki wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Do kaszy można dodać łyżeczkę masła. Ugotowaną kaszę przełożyć na sito i ostudzić. Kalafior i marchewką odcedzić i również ostudzić.
2.Ostudzony kalafior zmiksować z marchewką (można rozgnieść widelcem), dodać kaszę, szczypiorek, jajko, bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
3. Z masy formować owalne kotleciki, oprószyć je bułką tartą i smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
Podawać z surówką i młodymi ziemniaczkami, lub z gulaszem.
Komentarze