Kolorowe kotleciki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszne, kolorowe i przede wszystkim zdrowe kotleciki. Myślę, że podanie takich kotlecików przekona do warzyw każdego niejadka.

  • 50 min

Składniki:

  • - świeże drożdże - 25 g
    - mąka pełnoziarnista - 100 g
    - mąka kukurydziana - 50 g
    - papryka czerwona - 1/3 szt
    - szynka drobiowa - 5 plasterków
    - kukurydza konserwowa - 3 łyżki
    - oliwa z oliwek - 1 łyżka
    - cukier - 1/3 łyżeczki
    - sól, pieprz, suszona cebula, słodka papryka

Kolorowe kotleciki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0epj3mq 1. Drożdże kruszymy, zalewamy 1/2 szkl letniej, przegotowanej wody, dodajemy cukier, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy, oliwę i drożdże. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy.
  • image-0ux70iv 2. Szynkę i paprykę drobno siekamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Szynkę, paprykę i kukurydzę łączymy z ciastem, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut (u mnie była to kołdra ;P).
  • image-0d60mi7 3. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni. Od gotowego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kotleciki. Kotleciki pieczemy ok 25 - 30 minut. Z podanych składników wyszło 7 kotlecików. Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy