Kolorowe kostki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko z cukrem waniliowym, dodać kaszę mannę, gotować na małym ogniu aż zacznie gęstnieć. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Gotowy krem podzielić na 4 części.
2.Każdą z trzech galaretek rozpuścić w 250 ml wody, ostudzić i kolejno łączyć z 1/3 ilości kremu. Natomiast czerwoną galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.
3.Kwadratową blachę wielkości wafli wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej pierwszy wafel. Na niego wyłożyć pierwszy, jasny krem, na to wylać lekko tężejącą galaretkę czerwoną. Wstawić do lodówki do stężenia.
4.Układamy: wafel- masa biała bez galaretki- czerwona galaretka- druga część kaszy manny z pierwszą galaretką- wafel- trzecia część kremu z drugą galaretką- wafel- czwarta część kremu z galaretką trzeciego koloru- wafel
5.Całość przykryć papierem śniadaniowym, obciążyć np. deską do krojenia i wstawić na noc do lodówki. Kroić na małe kwadraty.
Smacznego ! ;)
Komentarze