Kolorowe jesienne ciasto

4.5 (161 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

pyszne ciasto w kolorach jesieni

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Biszkopt :
    6 jajek
    3/4 szk cukru
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki stopionej margaryny Kasia
    1 szczypta soli
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki mąki pszennej typ 500
    4 łyżki mąki ziemniaczanej

    Masa marchewkowo - jabłkowa
    350 g marchewki
    650 g jabłek
    2 szk wody
    2 galaretki truskawkowe

    Masa budyniowa :
    1/2 l mleka
    2 żółtka
    1/2 szk cukru pudru
    2 łyżki mąki pszennej typ 500
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g margaryny Kasia

    Galaretka :
    500 g drobnego bezpestkowego winogrona
    3 galaretki kiwi
    1 l wody ( gorącej, przegotowanej )
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki

Kolorowe jesienne ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Żółtka oddzielić od białek.
    Do białek dodać szczyptę soli a do żółtek wsypać cukier oraz cukier waniliowy.
    Żółtka utrzeć do białości, potem przesiać do nich mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać.
    Z białek ubić pianę, część dodać do ciasta, wymieszać a potem dodać resztę piany i połączyć wszystko ale delikatnie.
    Blachę do ciasta o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia a potem wylać do niej ciasto.
    Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
    Upieczony wystudzić i przekroić na dwa placki.
  • 2. Masa marchwiowo - jabłkowa
    Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Do szerokiego rondla wlać wodę, zagotować, wrzucić startą marchew i dusić do miękkości.
    Potem jabłka obrać, umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, dodać do marchewki i dusić dalej do miękkości jabłek.
    Gdy jabłka są miękkie wsypać galaretki i dokładnie wszystko wymieszać a potem przestudzić do lekkiego ścięcia.
  • 3. Masa budyniowa :
    Do garnka przelanego zimną wodą wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
    Resztę mleka wymieszać z żółtkami i obiema mąkami.
    Gdy mleko się zagotuje wlać mieszankę i ciągle mieszając aby nie było grudek ugotować budyń.
    Gotowy przykryć, wystudzić.
    Gdy budyń wystygnie w misce utrzeć miękką margarynę i ciągle ucierając dodawać porcjami zimny budyń.
    Miksować aż masa dobrze się połączy.
  • 4. Galaretka :
    Do dowolnego naczynia wlać gorącą i przegotowaną wodę, wsypać galaretki kiwki i dokładnie wymieszać.
    Schłodzić i zostawić do lekkiego stężenia.
  • 5. Przełożenie :
    Na dno blaszki, w której piekł się biszkopt włożyć papier z pieczenia biszkoptu i podwyższyć boki bo ciasto będzie dość wysokie.
    Do przygotowanej formy włożyć jeden placek, nasączyć go słabym naparem herbaty ( u mnie czarna English Breakfast ).
    Na biszkopt wyłożyć masę marchewkowo - jabłkową, wyrównać powierzchnię i wstawić do stężenia do lodówki.
    Potem wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim nasączonym herbatą biszkoptem i ponownie wstawić ciasto do lodówki na około 30 minut.
    Następnie wyjąć ciasto z lodówki, na górze rozłożyć umyte i suche winogrona a na nie rozłożyć tężejącą galaretkę.
    Gotowe ciasto położyć w chłodne miejsce do całkowitego związania się ciasta.
    Na koniec kroić w kostkę i zajadać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Jabłka Marchewka Masa Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować