Kolorowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

delikatny piankowy krem smakuje jak ciepłe lody

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche (ok 50 szt)
    3 szkl mąki
    1 łyżeczka proszku do ieczenia
    4 łyżki cukru
    4 żółtka
    1 kostka margaryny

    Krem
    4 białka
    1 3/4 szkl cukru
    1/4 szkl wody
    kwasek cytrynowy (do smaku, ja daję ok 1 łyżeczki)

Kolorowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babeczki 1. Ciasto kruche

    z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki żeby się schłodziło. Następnie wałkujemy na ok 3 mm i wycinamy babeczki. Pieczemy w 200 st ok 15 min.

    Krem

    Wszystkie składniki wrzucamy do metalowej miski. Następnie umieszczamy ją nad garnkiem w gotującą wodą (jednak tak aby miska nie dotykała wody) i ubijamy mikserem ok 14 min. Babeczki przekładamy jeszcze ciepłym kremem. Na wierzch można dać posypkę lub polewę z czekolady.

Porady

Babeczkę możemy przełożyć dżemem lub galaretką dla przełamania słodyczy kremu Zamiast kwasku można dodać kisiel owocowy w zależności jaki chcemy smak i kolor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy