Kolorowa zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przystępując do przygotowania zupy najpierw należy zabrać się za warzywa. Ziemniaki obrać, umyć a potem pokroić w plastry i za pomocą foremki w kształcie serduszka powycinać sercowe ziemniaczki. Zalać je zimna wodą aby nie ściemniały. Marchewkę obrać, umyć i ponacinać podłużne rowki a potem marchewkę pokroić w plasterki. W ten sposób uzyskamy kwiatki z marchewki. Z papryki obrać skórkę, umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne i za pomocą okrągłej foremki wycinać małe kółeczka.
2.Do garnka wlać bulion, zagotować go, doprawić solą i pieprzem i wrzucić ziemniaki, por i seler oraz marchewkę i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Potem dodać różyczki brokuła, kukurydzę, kapustę pekińską i koperek i gotować jakieś 3 - 4 minuty. Zupę ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
3.Boczek pokroić w małe paseczki, wrzucić go na patelnię i przesmażyć a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotową zupę nalewać na talerze, na środek nałożyć kopczyk smażonego boczku i posypać prażoną cebulką. Zupę można podać z paluszkami chlebowymi lub zwykłym pieczywem.
Komentarze