Kolorowa zupa jarzynowa

0 (0 ocen)

szybka, kolorowa zupa

Składniki:


  • proporcje na dwie osoby :
    600 ml bulionu drobiowego
    1 mała czerwona papryka
    2 średnie ziemniaki
    1 marchewka
    1 szk różyczek brokuła
    3 łyżki posiekanej kapusty pekińskiej
    1,5 łyżki kukurydzy z puszki
    1płaska łyżka posiekanego pora
    1 płaska łyżka posiekanych liści selera
    1 płaska łyżka koperku
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku
    3 plastry wędzonego boczku
    1 łyżeczka prażonej cebulki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kolorowa zupa jarzynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przystępując do przygotowania zupy najpierw należy zabrać się za warzywa. Ziemniaki obrać, umyć a potem pokroić w plastry i za pomocą foremki w kształcie serduszka powycinać sercowe ziemniaczki. Zalać je zimna wodą aby nie ściemniały. Marchewkę obrać, umyć i ponacinać podłużne rowki a potem marchewkę pokroić w plasterki. W ten sposób uzyskamy kwiatki z marchewki. Z papryki obrać skórkę, umyć paprykę, usunąć gniazdo nasienne i za pomocą okrągłej foremki wycinać małe kółeczka.
  • 2. Do garnka wlać bulion, zagotować go, doprawić solą i pieprzem i wrzucić ziemniaki, por i seler oraz marchewkę i gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Potem dodać różyczki brokuła, kukurydzę, kapustę pekińską i koperek i gotować jakieś 3 - 4 minuty. Zupę ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  • 3. Boczek pokroić w małe paseczki, wrzucić go na patelnię i przesmażyć a potem odsączyć nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotową zupę nalewać na talerze, na środek nałożyć kopczyk smażonego boczku i posypać prażoną cebulką. Zupę można podać z paluszkami chlebowymi lub zwykłym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować