Kolorowa zapiekanka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego owijana w aromatycznym bekonie będzie wspaniałym świątecznym daniem obiadowym. Podana z żurawiną czy borówką będzie dla nas ucztą dla podniebienia!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 cebula pokrojona
    1 papryka czerwona oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
    2 rozgniecione ząbki czosnku
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    3 łyżki bułki tartej
    1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g krótkiego trójkolorowego makaronu np. kolanka, rurki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    150 g żółtego sera
    liście laurowe
    150 g cienkich plastrów bekonu
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Kolorowa zapiekanka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocna zapiekanka 1. 1)Cebulę, paprykę i czosnek podsmażyć krótko na łyżce oliwy.
    2)Mięso wyrabiać łyżką na zwartą masę, wymieszać z podsmażoną cebulką, papryką i czosnkiem, dodać 3 łyżki bułki tartej, pieprz cayenne oraz natkę pietruszki.Doprawić solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    3)Ugotować makaron al dente
    4)Natłuścić małą prostokątną formę i wyłożyć spód liśćmi laurowymi, plastry boczku ułożyć w poprzek na dnie i bokach formy.
    Połowę mielonego mięsa wyłozyć do formy i wygładzić, położyć plastry żółtego sera, na to układamy makaron, na makaron znowu plastry żółtego sera i na koniec resztę mięsa. Wygładzamy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 h.
    Po upieczeniu wyjąć z formy.Kroić w plastry.Podawać z sosem lub konfiturą borówkową
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować