Pyszna zapiekanka z mięsa mielonego owijana w aromatycznym bekonie będzie wspaniałym świątecznym daniem obiadowym. Podana z żurawiną czy borówką będzie dla nas ucztą dla podniebienia!
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 cebula pokrojona
1 papryka czerwona oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
2 rozgniecione ząbki czosnku
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g krótkiego trójkolorowego makaronu np. kolanka, rurki
1 łyżka oliwy z oliwek
150 g żółtego sera
liście laurowe
150 g cienkich plastrów bekonu
łyżka masła
Kolorowa zapiekanka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)Cebulę, paprykę i czosnek podsmażyć krótko na łyżce oliwy.
2)Mięso wyrabiać łyżką na zwartą masę, wymieszać z podsmażoną cebulką, papryką i czosnkiem, dodać 3 łyżki bułki tartej, pieprz cayenne oraz natkę pietruszki.Doprawić solą oraz pieprzem oraz sokiem z cytryny.
3)Ugotować makaron al dente
4)Natłuścić małą prostokątną formę i wyłożyć spód liśćmi laurowymi, plastry boczku ułożyć w poprzek na dnie i bokach formy.
Połowę mielonego mięsa wyłozyć do formy i wygładzić, położyć plastry żółtego sera, na to układamy makaron, na makaron znowu plastry żółtego sera i na koniec resztę mięsa. Wygładzamy i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 1 h.
Po upieczeniu wyjąć z formy.Kroić w plastry.Podawać z sosem lub konfiturą borówkową
Komentarze