Kolorowa zapiekanka Alicji z rybą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dobry pomysł na aromatyczną, pożywną i kolorową zapiekankę. Aż chce się ją szybko zjeść........

  • 30 min

Składniki:

  • główne składniki:
    pieczarki świeże duże 10 sztuk
    filety rybne np. miruna (filety cienkie i dłuższe) 3 sztuki
    jajka 3 sztuki
    ziemniaki 4 sztuki
    marchewki większe 4 sztuki
    olej 1 łyżka
    sól i pieprz
    pomidorki koktajlowe 8 sztuk
    groszek zielony mrożony 0.5 szklanki
    cebula 2 sztuki

    sos:
    śmietana 4 łyżki
    mleko 7 łyżek
    Jajko 1 sztuka
    ser żółty tarty 90 gramów
    sól i pieprz (do smaku)

    dodatki:
    masło do posmarowania naczynia 1 łyżka
    cytryna -sok z niej 1 sztuka
    musztarda 3 łyżeczki
    natka pietruszki 0.1 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Kolorowa zapiekanka alicji z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne odmrażamy, a jeśli mamy świeże to osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim cebulę z pieczarkami, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Obieramy i przekrajamy je na pół. Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy, a następnie dzielimy nożem na 6-7 cm kawałki.

    3 jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, przekrajamy na pół.

    Rybę smarujemy farszem pieczarkowo-cebulowym oraz musztardą. Troszkę farszu zostawiamy do marchewek.

    Filety rybne rolujemy i spinamy metalowymi wykałaczkami (ja takich nie mam, więc użyłam łyżeczek do herbaty). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy zrolowane nadziane filety rybne.
  • 3. W kawałkach marchewek wycinamy otwory i wkładamy do nich pozostały farsz pieczarkowo-cebulowy.

    W naczyniu żaroodpornym układamy dalej: ziemniaki, jajka, faszerowane marchewki.
  • przed pieczeniem 4. Przygotowujemy sos do zapiekanki: śmietanę, mleko, jajko oraz starty zółty ser razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

    Sosem polewamy zapiekankę tzn. porcje sosu układamy łyżką między warzywami i rybą. Całość zapiekanki posypujemy mrożonym groszkiem zielonym.
  • 5. Zapiekankę pieczemy około 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni bez przykrycia.

    Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy zapiekankę gałązkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miruna Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować