Dobry pomysł na aromatyczną, pożywną i kolorową zapiekankę. Aż chce się ją szybko zjeść........
30 min
Składniki:
główne składniki:
pieczarki świeże duże 10 sztuk
filety rybne np. miruna (filety cienkie i dłuższe) 3 sztuki
jajka 3 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
marchewki większe 4 sztuki
olej 1 łyżka
sól i pieprz
pomidorki koktajlowe 8 sztuk
groszek zielony mrożony 0.5 szklanki
cebula 2 sztuki
sos:
śmietana 4 łyżki
mleko 7 łyżek
Jajko 1 sztuka
ser żółty tarty 90 gramów
sól i pieprz (do smaku)
dodatki:
masło do posmarowania naczynia 1 łyżka
cytryna -sok z niej 1 sztuka
musztarda 3 łyżeczki
natka pietruszki 0.1 pęczka
Kolorowa zapiekanka alicji z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne odmrażamy, a jeśli mamy świeże to osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy drobno. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim cebulę z pieczarkami, pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
2.Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Obieramy i przekrajamy je na pół. Marchewki obieramy, myjemy i gotujemy, a następnie dzielimy nożem na 6-7 cm kawałki.
3 jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, przekrajamy na pół.
Rybę smarujemy farszem pieczarkowo-cebulowym oraz musztardą. Troszkę farszu zostawiamy do marchewek.
Filety rybne rolujemy i spinamy metalowymi wykałaczkami (ja takich nie mam, więc użyłam łyżeczek do herbaty). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy zrolowane nadziane filety rybne.
3.W kawałkach marchewek wycinamy otwory i wkładamy do nich pozostały farsz pieczarkowo-cebulowy.
W naczyniu żaroodpornym układamy dalej: ziemniaki, jajka, faszerowane marchewki.
4.Przygotowujemy sos do zapiekanki: śmietanę, mleko, jajko oraz starty zółty ser razem dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Sosem polewamy zapiekankę tzn. porcje sosu układamy łyżką między warzywami i rybą. Całość zapiekanki posypujemy mrożonym groszkiem zielonym.
5.Zapiekankę pieczemy około 20-25 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni bez przykrycia.
Po wyciągnięciu z piekarnika dekorujemy zapiekankę gałązkami natki pietruszki.
Komentarze