To mój aotorski przepis na wakacyjną zapiekankę makaronową, w której nie brakuje wyrazistych smaków :cebuli, pesto ziołowego, sera i salami. Doskonale doprawiona, aromatyczna,sycąca i pyszna.
Kolorowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie (ale dente- według zaleceń producenta,u mnie trwało to 8 minut). Wyjąć z wody, przelać zimną wodą, odstawić na bok.W tej samej wodzie, w której gotował się makaron ugotować klopsiki (5-10 minut).
2.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, na dnie ułożyć połowę makaronu.
3.Pesto wymieszać z 50 ml oliwy oraz posiekanymi świeżymi ziołami i czosnkiem, połową mieszaniny polać makaron.Resztę odstawić.
5.W blenderze zmiksować ser i salami.Połową mieszanki sera i salami posypać makaron.Koncentrat pomidorowy wymieszać z 2 łyżkami wodyi cukrem, polać nim zapiekankę. Ułożyć kolejną warstwę makaronu, na niej mieszankę salami i sera, nastepnie cebulę.
6.W pesto z oliwą zanużyć klopsiki, ułożyć je na zapiekance.Nastepnie pomidory.Zapiekankę polać resztą pesto.Wszystko posypać prażoną cebulą.Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C (na środkowej szynie).
Komentarze