Kolorowa z tuńczykiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest tak sycąca, że często podaję ją zamiast obiadu.

Składniki:

  • ● główka sałaty
    ● 5 ziemniaków
    ● przyprawy: rozmaryn, tymianek i słodka mielona papryka
    ● łyżeczka oleju
    ● 2 pomidory
    ● ogórek
    ● 2 jajka ugotowane na twardo
    ● puszka tuńczyka w sosie własnym
    ● 1/2 czerwonej cebuli
    Sos: 2 ząbki czosnku
    ● ok. 3 łyżki oliwy
    ● po kilka kropel octu winnego, sosu sojowego i soku z cytryny
    ● łyżka miodu
    ● 1/2 łyżeczki musztardy

Kolorowa z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, oprószamy ziołami, skrapiamy olejem i pieczemy 50 minut w 180 °C, aż się zrumienią. Jajka kroimy w ósemki. Ogórka, cebulę i sparzone pomidory obieramy. Pomidory kroimy w ósemki, ogórka w plastry, a cebulę w piórka. Tuńczyka osączamy, rozdrabniamy. Sałatę rwiemy w kawałki.
  • 2. Na sałatę wykładamy ziemniaki, pomidory, ogórki i cebulę. Na wierzch wykładamy tuńczyka i jajka.
  • 3. Sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Komentarze

Podobne przepisy