Kolorowa surówka

5 (186 ocen)

Prosta surówka z sałaty rzymskiej z pomidorami, ogórkami i szalotką. I z pysznym czosnkowym winegretem :) Doskonała do obiadu lub na lekką kolację.

Składniki:

  • 2 nieduże główki salaty rzymskiej
    2 pomidory rzymskie (ok. 160 g)
    3 nieduże ogórki (ok. 160 g)
    1 szalotka lub mała czerwona cebula
    sos:
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego
    1 łyżeczka musztardy
    szczypta soli
    1/2 płaskiej łyżeczki cukru
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Kolorowa surówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście sałaty płuczemy i osuszamy. Pomidory i ogórki myjemy i osuszamy. Szalotkę obieramy.
  • 2. Liście sałaty kroimy nożem ceramicznym lub plastykowym na paski szerokości ok. 1 cm (osoby, które nie uznają krojenia sałaty, mogą ja oczywiście porwać palcami na mniejsze kawałki). Pomidory i ogórki kroimy w ćwierćplasterki, szalotkę w cienkie półplasterki. Rozdrobnione warzywa mieszamy i układamy w salaterce.
  • 3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. Składniki sosu wkładamy do zakręcanego słoiczka, szczelnie zamykamy i energicznie potrząsamy, aż powstanie gładki sos. Sosem polewamy surówkę, mieszamy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sałata Szalotka Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować