Kolorowa sałatka z jajkami

5 (195 ocen)

Z pikantnym sosem, lekka i pełna pysznych smaków. Polecam na przekąskę między posiłkami lub świąteczny stół.

Składniki:

  • główka sałaty lodowej
    papryka czerwona i żółta
    15 malutkich korniszonów
    4-5 jajek ugotowanych na twardo
    pęczek rzodkiewek
    mały pęczek koperku
    sól, pieprz
    sos: 3 łyżki majonezu
    3 łyżki ostrej musztardy (rosyjskiej lub Dijon)
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżeczki soku z cytryny
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajka na twardo

Kolorowa sałatka z jajkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na sałatkę 1. Sałatę opłucz w zimnej wodzie, osusz a następnie porwij na niewielkie kawałki. Papryki przekrój na pół,wytnij gniazda nasienne, opłucz, miąższ pokrój na cienkie paseczki. Małe korniszony przekrój na dwie lub trzy części, rzodkiewki pokrój w pół plasterki. Ugotowane na twardo jajka obierz, pokrój na ćwiartki. Przygotowane składniki ułóż w głębszej salaterce lub na dwóch talerzach. Oprósz solą i pieprzem.
  • gotowa sałatka 2. .Na sos utrzyj majonez z ostrą musztardą oraz oliwą z oliwek. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Przygotowanym sosem polej sałatkę, posyp koperkiem i wymieszaj. Podawaj zaraz po przygotowaniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka Rzodkiewka Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować