Smakuje wyśmienicie, dzięki niej zimą możemy przypomnieć sobie smak lata.
Składniki:
brokuł
1 kg ogórków
1 kg marchewki
1 kabaczek
po jednej papryce zielonej czerwonej i żółtej
1 kg cebuli
1 kalafior
1 kg fasolki szparagowej
1/2 pęczka natki pietruszki
3 liście selera
1,5 łyżki soli
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczkę chili
pieprz
Kolorowa sałatka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Papryki kroimy w kostkę, brokuł i kalafior dzielimy na małe różyczki, marchewkę, kabaczka, ogórki kroimy w plastry, z fasolki odcinamy końcówki. Fasolkę obgotowujemy przez ok 5 min. Natkę i selera siekamy. Wszystko razem mieszamy i solimy. Odstawiamy na 12 godz.
2.Ocet zagotowujemy z cukrem. Studzimy. Wlewamy do warzyw. Dodajemy chili kurkume i pieprz [(do smaku) nie za duzo bo chili jest ostre]
3.Ponownie odstawiamy na 3 godz. Od czasu do czasu mieszamy.
4.Przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok 10 min.
Porady
Z podanych składników wychodzi ok. 12 słoików 0.5l
Komentarze