Sałatka z wyrazistym kurczakiem, świeżym bobem, chrupiącą rzodkiewką, sałatą, prażonymi orzeszkami i nektarynką, podana z aromatycznym dressingiem z delikatną nutą słodkości to idealny pomysł na lekki, sezonowy obiad.
60 min
Składniki:
200g fileta z kurczaka
450g mrożonego bobu
100g sałaty karbowanej
4 rzodkiewki
8 pomidorków koktajlowych
2 nektarynki
80g orzeszków ziemnych
1 pęczek natki z pietruszki
przyprawa do kurczaka
olej kokosowy
Kolorowa sałatka obiadowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do kurczaka
i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oleju kokosowym.
2.Bób ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu, a następnie wystudzić i obrać.
3.Dressing:
Do naczynia wlać ocet winny, oliwę z oliwek, dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać.
4.Sałatę porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewki oraz nektarynki pokroić
w plasterki, natkę z pietruszki grubo posiekać, a pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki .
5.Orzeszki uprażyć na rozgrzanej suchej patelni.
6.Na talerzu układać: kawałki sałaty, pomidorki koktajlowe, plastry rzodkiewki, nektarynki, bób, kawałki fileta z kurczaka, prażone orzeszki. Wierz posypać posiekaną natką z pietruszki i polać przygotowanym dressingiem.
Komentarze