Kolorowa sałatka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zdrowe witaminki na wiosenne przebudzenie.

  • 30 min

Składniki:

  • sałata masłowa - 0,5 sztuki

    kasza gryczana - 50 g

    kukurydza - 0,5 szklanki

    pomidor - 1 sztuka

    filet z kurczaka - 1 sztuka

    przyprawa kebab- gyros - 2 łyżeczki

    olej do smażenia - 2 łyżki

    rzodkiewka - 3 sztuki



    SOS

    żółtko jaja - 1 sztuka

    olej rzepakowy - 5 łyżek


    sos worcestershire - -1 łyżka

    czarny pieprz mielony - 3 szczypty

    Sól ziołowa - 2 szczypty

    musztarda sarepska - 2 łyżeczki

    ocet winny -1 łyżka

Kolorowa sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę myjemy ,osuszamy ręcznikami papierowymi, a następnie rwiemy na kawałki.
    Do dużej miski wkładamy sałatę ,dodajemy kasze gryczana wcześniej ugotowaną oraz kawałki fileta z kurczaka usmażonego na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa.
    Dodajemy resztę składników.tj rzodkiewkę ,kukurydzę oraz pomidory.
    Żółtko mieszamy z musztardą i resztą składników przeznaczonych na sos.
    Mieszamy energicznie by powstała jednolita płynna konsystencja.
    Polewamy sosem warzywa w salaterce.
    Mieszamy i podajemy po 15 minutach aż wszystkie składniki "się przegryzą "

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy