Kolorowa rolada z musami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior gotujemy w osolonej wodzie aż będzie bardzo miękki. Miksujemy go na papkę i zagęszczamy 1 łyżką bułki tartej.
2.Papryki kroimy w kosteczkę, miksujemy i także zagęszczamy bułką tartą, solimy.
3.Pory szatkujemy na bardzo drobno, dodajemy 3 łyżki kefiru i doprawiamy solą, mieszamy.
4.Mięso mielone doprawiamy chilli, czosnkiem, solą i majerankiem. Wbijamy jajka, zagęszczamy 5 łyżkami bułki tartej i dokładnie wyrabiamy.
5.Blat smarujemy olejem i rozkładamy na nim mięso nadając mu kształt prostokąta, a następnie układamy na nim wszystkie trzy farsze (w orientacji pionowej). Zwijamy delikatnie od lewej do prawej strony w rulon.
6.Roladę delikatnie podważamy (ja użyłam cienkiej deski) i przekładamy na patelnię na rozgrzany olej. Podsmażamy mocno, z każdej strony około 10 minut.
7.Następnie roladę przekładamy na blachę i pieczemy 70 minut w 180 stopniach.
8.Po tym czasie roladę wyjmujemy, lekko studzimy, kroimy na porcje.
Komentarze