Kolorowa rolada z łopatki wieprzowej

4.5 (181 ocen)

  • 2 godz.

Idealny obiad na niedzielę

  • 2 godz.

Składniki:

  • - ok. 1,5kg łopatki wieprzowej
    - 2 papryki (mogą być różne kolory)
    - puszka kukurydzy
    - ok.10 brukselek
    - 1 średniej wielkości marchew
    - sół, pieprz
    - czerwona słodka papryka w proszku
    - siatka lub nić kuchenna
    Ponadto
    - 5 średniej wielkości ziemniaków
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kolorowa rolada z łopatki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozbita łopatka z ułożonymi na niej warzywami 1. Łopatkę należy mocno rozbić, aby dobrze móc ją zawinąć. Przyprawiamy pieprzem, solą i papryką z obu stron. Kukurydzę odcedzamy. Marchew i brukselkę gotujemy przez ok. 15 min. poczym wyjmujemy i studzimy. Marchew kroimy w długie paski a paprykę w kostkę. Na rozbitą łopatkę układamy kolejno brukselkę, marchew, paprykę i kukurydzę. Następnie dokładnie zawijamy roladę i nakładamy siatkę. Wstawiamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok. 1,5 godz. Należy podczas tego czasu kilka razy roladę obrócić by równomiernie się zrumieniła. Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki i gotujemy z odrobiną soli. W momencie, gdy ziemniaki zaczynają być miękkie odcedzamy je a następnie przekładamy na formę do pieczenia, posypujemy przyprawą do ziemniaków i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo aż się zarumienią. Na talerz wykładamy upieczone ziemniaki i plastry rolady. I gotowe:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować