Kolorowa pszenno- żytnia tarta

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zdrowsza wersja tarty, bo z dodatkiem mąki żytniej. Bardzo sycąca, odpowiednia nie tylko na obiad ale i na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki żytniej
    0.5 szklanki mąki pszennej
    30 dag masła
    2 łyżki śmietany 18%
    Pół łyżeczki: soli, czosnku, oregano, bazylii, ziół prowansalskich
    Mąka pszenna do podsypywania

    Farsz:
    4 duże pieczarki
    pół puszki kukurydzy
    1/4 papryki żółtej
    1/4 papryki czerwonej
    1 cebula biała
    1 jajko
    2 łyżki śmietany 18%
    szklanka drobno startego sera żółtego
    Dekoracja:
    2 plasterki czerwonej cebuli
    4 pomidorki koktajlowe
    świeża bazylia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Placek Przystawki

Kolorowa pszenno- żytnia tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Siekamy składniki na ciasto 1. Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy.
  • Wkładamy do lodówki, przygotowujemy farsz 2. Zawijamy w woreczek i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. W międzyczasie przygotowujemy farsz: umyte pieczarki kroimy w talarki i smażymy delikatnie posolone ale bez dodatku tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i cebulę. Smażymy do całkowitego odparowania wody.
  • Przygotowany spód oraz krążki wkładamy do nagrzanego piekarnika 3. Ciasto wyciągamy z zamrażarki, wałkujemy na grubość ok 3 mm. Wykładamy naczynie do tarty łącznie z bokami (u mnie była to tortownica o śr. 26cm),dziurkujemy widelcem i przykrywamy folią aluminiową. Z reszty ciasta wykrawamy ozdobne krążki, układamy je na wierzchu folii. Wkładamy do lodówki i nastawiamy piekarnik na 200 st, (grzałka górna i dolna).
  • 4. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy ser i przyprawy. Przygotowaną tartę razem z krążkami wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika, pieczemy 10 minut, po czym wyjmujemy krążki razem z folią i dopiekamy spód jeszcze przez 10 minut. Na przyrumienioną tartę dajemy farsz, polewamy sosem jajeczno- serowym i układamy ozdobne krążki, w środek krążki cebuli i plasterek pomidorka koktajlowego. Zapiekamy jeszcze ok 25 minut. Podajemy udekorowane świeżą bazylią i polane ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować