Kolorowa karpatka

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Uwielbiam karpatkę! To smaki mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek o lekko adwokatowym smaku.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto parzone:
    1/2 kostki masła
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki tortowej
    szczypta soli
    5 jajek
    Czerwony barwnik-opcjonalnie
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Krem:
    1/2 litra mleka
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki cukru
    ¾ kostki masła
    50 ml likieru adwokat-ewentualnie odrobina aromatu migdałowego
    3 galaretki – brzoskwiniowa, poziomkowa, agrestowa
    ½ tabliczki białej czekolady
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Kolorowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli opcjonalnie czerwony barwnik-tyle aby uzyskać efekt który nas zadowoli kolorystycznie i gotujemy.
    Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
    Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając, aż do skończenia jajek, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem.
    Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 25/30 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy około 25 -30 minut.
    Studzimy na kratce kuchennej.
  • 2. Krem:
    Galaretki rozpuszczamy każdą osobno w szklance gorącej wody, rozlewamy do płaskich misek, zostawiamy do całkowitego stężenia. Schłodzone najlepiej włożyć do lodówki. Zimne kroimy na desce w kostkę.
    Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.

    Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier adwokatowy, miksujemy.
    Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy delikatnie łyżką.

    Kremem przekładamy placki.
    Czekoladę białą rozpuszczamy w kąpieli wodnej polewamy ciasto. Schładzamy w lodówce.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować