kolorowa babka

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Szybka, jak każdy tego typu wypiek, z powodzeniem można zrobić ją również na święta :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250 gramów miękkiego masła
    5 jaj (białka i żółtka osobno)
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej (odjąć jedną łyżkę)
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub parę kropel aromatu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    8 łyżek oleju
    1 łyżeczka octu
    1 łyżka kakao
    0,5 szklanki maku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Kolorowa babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać żółtka, olejek waniliowy lub ekstrakt, ocet i zmiksować razem. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną piane i wmieszać do ciasta.
    Ciasto podzielić na 3 równe części, do pierwszej dodać łyżkę kakao, do drugiej łyżkę mąki, a do trzeciej mak.

    Do natłuszczonej i posypanej bułką tartą lub kaszą manną keksówki nałożyć na spód najpierw jasne ciasto, na nie wyłożyć ciasto ciemne, a na wierzch wyłożyć ciasto z makiem.

    Piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzić, posypać cukrem pudrem lub polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi, siekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.

Porady

Ciasto można również podzielić na 4 części, do czwartej dodać czerwony kisiel, powstanie 4 kolorowa babeczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować