Kołocz śląski z serem

4.49 (160 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kołocz, nie kołacz, czy ciasto drożdżowe, po śląsku poprawnie to właśnie kołocz :)Przepis na ten tradycyjny śląski kołocz, pochodzi z książki „Kuchnia śląska” Marka Szołtyska.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mleko letnie: 0.5 szklanki
    - drożdże swieże: 35 gramów
    - mąka krupczatka: 200 gramów
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - cukier: 120 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - jajka całe: 2 sztuki
    - żółtka: 2 sztuki
    - mleko zimne: 0.25 szklanki
    - masło: 120 gramów
    - margaryna: 35 gramów

    - posypka/ mąka pszenna: 150 gramów
    - posypka/ mąka krupczatka: 150 gramów
    - posypka/ cukier: 150 gramów
    - posypka/ masło: 100 gramów
    - posypka/ margaryna: 50 gramów

    - ser twaróg: 650 gramów
    - żółtka: 2 sztuki
    - cukier: 8 łyżek
    - piana z białek: 2 sztuki
    - rodzynki: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Kołocz śląski z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W letnim mleku rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru i lekko posypać po wierchu mąką pszenną, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • 2. Odmierzyć do miski mąkę krupczatkę, pszenną, cukier, sól, 2 całe jajka i 2 żółtka.
    Do miski wlać wyrośnięty rozczyn z drożdży i rozmieszać.
    Wlać stopione i schłodzone (przez dolanie ¼ szklanki zimnego mleka) masło i margarynę (na śląsku najbardziej popularna zawsze była margaryna Palma).
    Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręką, w razie potrzeby dodać trochę mleka lub mąki (u mnie konieczne było dosypanie dosyć sporej ilości mąki). Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Posypać ciasto mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać ok. 2-3 godziny, aż ciasto wyrośnie.
  • 3. W tym czasie należy przygotować ciasto na posypkę. Połączyć obie mąki, cukier, cukier waniliowy, masło i margarynę. Następnie wszystko wyrobić i zrobić kulę na posypki, ciasto nie powinno się sypać.
  • 4. Masę serową przygotować ugniatając przetarty ser z żółtkami i cukrem, a na koniec dodać pianę z białek i wcześniej sparzone rodzynki.
    Jeśli zdecydujecie się na masę makową to: wymieszać zmielony mak z cukrem i mlekiem.
  • 5. Gdy ciasto drożdżowe już nam wyrośnie, można robić dalej.
    Posmarować formę tłuszczem. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować do powierzchni blachy.
    Na wyłożony na blachę spód dać masę serową. Na ser (lub mak) nałożyć rozwałkowany drugi kawałek ciasta. Całość podziurkować widelcem, aby zapewnić ciastu odpowiednią wentylację.
  • 6. Mokrą ręką zwilżyć wierzch kołocza, a następnie formować i przyklejać posypki.
  • 7. Do nagrzanego piekarnika do 200'C włożyć przygotowane ciasto. Po około 30 minutach ciasto powinno być upieczone. Po przestygnięciu kołocz można posypać cukrem pudrem i pokroić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie Wesele

Podobne przepisy

To może cię zainteresować