Kołduny ze śledziem

0 (0 ocen)

  • Średni

Kołduny doskonale sprawdzą się podczas wielu okazji, np. na wigilinym stole, podczas Postu oraz po prostu jako piątkowy obiad.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 2 szklanki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - woda mineralna niegazowana: 0.5 szklanki
    FARSZ::
    - filety śledziowe matiasy: 2 sztuki
    - pieczarki: 25 dekagramów
    - Cebule: 3 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kołduny ze śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, małą szklanką wycinać krążki.
  • 2. Grzyby oczyścić, pokroić w małą kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Śledzie zalać wodą i moczyć ok. 3 godz. Następnie osuszyć i drobniutko pokroić, dodać do reszty składników. Doprawić do smaku, dodać jajko, wymieszać na gładką masę. Farsz można przełożyć na durszlak, by wyciekł nadmiar wody. Na wycięte kółka ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać jak pierogi np, przy użyciu widelca. Gotować w osolonej w wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 1 min od momentu wypłynięcia. Odcedzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować