Kołduny kresowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pochodzę z Wilna. Mama była mistrzynią w lepieniu kołdunów. Jadaliśmy je dość często.

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa wołowego
    po 10 dag mielonego mięsa baraniego i łoju z nerki cielęcej
    5 ząbków czosnku
    łyżka masła
    bulion
    35 dag mąki
    2 jajka
    cebula
    przyprawy: sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka majeranku

Kołduny kresowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziele mielimy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Szklimy na maśle. Dodajemy mięso, łój i przyprawy. Podsmażamy. Wlewamy tyle bulionu,
    aby farsz był wilgotny i zwarty.
  • 2. Z mąki, jajek i szczypty soli zagniatamy ciasto. Dolewamy tyle wody, by powstało elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy i kieliszkiem wycinamy
    krążki. Na każdym kładziemy porcję farszu. Składamy na pół i zlepiamy brzegi, a następnie dolne rogi kołdunów. Gotujemy w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Komentarze

Podobne przepisy