Kolanka z sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pomysł na obiad rodem z pełnych słońca Włoch.

Składniki:

  • ● 40 dag wędzonego boczku
    ● 4 czerwone papryki
    ● 4 duże pomidory
    ● duża czerwona cebula
    ● duża biała cebula
    ● łyżeczka suszonego oregano
    ● 5 listków świeżej lub 2 łyżeczki suszonej bazylii
    ● garść posiekanej natki pietruszki
    ● sól, pieprz, chili
    ● ząbek czosnku
    ● olej
    ● op. makaronu kolanka

Kolanka z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obieramy i kroimy
    w piórka, a papryki w kostkę.
    Pomidory nacinamy, sparzamy,
    zdejmujemy skórkę,
    a miąższ kroimy w kostkę.
    Czosnek siekamy. Boczek
    kroimy w cienkie paski.
  • 2. Na rozgrzanym oleju szklimy
    cebulę. Dodajemy boczek
    i smażymy ok. 5 minut. Wkładamy
    czosnek, podsmażamy.
    Dodajemy paprykę. Dusimy
    ok. 8 minut, mieszając. Dodajemy
    pomidory i po ok. 5 minutach
    wsypujemy przyprawy
    i natkę. Dusimy jeszcze ok.
    10 minut.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej
    wodzie według przepisu
    na opakowaniu. Na talerzu
    najpierw układamy porcję
    makaronu, następnie polewamy
    go porcją sosu.

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy