Kolanka z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy i kroimy
w piórka, a papryki w kostkę.
Pomidory nacinamy, sparzamy,
zdejmujemy skórkę,
a miąższ kroimy w kostkę.
Czosnek siekamy. Boczek
kroimy w cienkie paski.
2.Na rozgrzanym oleju szklimy
cebulę. Dodajemy boczek
i smażymy ok. 5 minut. Wkładamy
czosnek, podsmażamy.
Dodajemy paprykę. Dusimy
ok. 8 minut, mieszając. Dodajemy
pomidory i po ok. 5 minutach
wsypujemy przyprawy
i natkę. Dusimy jeszcze ok.
10 minut.
3.Makaron gotujemy w osolonej
wodzie według przepisu
na opakowaniu. Na talerzu
najpierw układamy porcję
makaronu, następnie polewamy
go porcją sosu.
Komentarze