Na obiad i na ciepłą kolację. Bardzo dobre i szybkie danie. Można do niego wykorzystać mięso z rosołu.
Składniki:
300g makaronu - kolanka
250 g kapusty kiszonej
ok. 200 g mięsa mielonego lub z rosołu
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
4-5 łyżek oleju
sól lub wegeta, pieprz do smaku
Makaron kolanka z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym garnku makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obać i przecisnąć przez praskę. W drugim garnku na oleju podsmażyć przez ok 1 min. czosnek, do tego dadać cebulę i jeszcze smażyć przez parę min. Dodać do tego kapustę kiszoną odciśniętą z soku i drobno poszatkowaną i mięso mielone lub z rosołu. Jeśli dodajemy mięso z rosołu to trzeba go również zmielić. Wszystko razem przesmażyć przez 15-20 min. Po tym czasie wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło.
Notka redakcyjna
Ten typ makaronu smakuje pysznie nie tylko z mięsem i kapustą. Sprawdź inne przepisy na makaron kolanka.
Komentarze