Makaron kolanka z mięsem i kapustą

0 (0 ocen)

Na obiad i na ciepłą kolację. Bardzo dobre i szybkie danie. Można do niego wykorzystać mięso z rosołu.

Składniki:

  • 300g makaronu - kolanka
    250 g kapusty kiszonej
    ok. 200 g mięsa mielonego lub z rosołu
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    4-5 łyżek oleju
    sól lub wegeta, pieprz do smaku

Makaron kolanka z mięsem i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednym garnku makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obać i przecisnąć przez praskę. W drugim garnku na oleju podsmażyć przez ok 1 min. czosnek, do tego dadać cebulę i jeszcze smażyć przez parę min. Dodać do tego kapustę kiszoną odciśniętą z soku i drobno poszatkowaną i mięso mielone lub z rosołu. Jeśli dodajemy mięso z rosołu to trzeba go również zmielić. Wszystko razem przesmażyć przez 15-20 min. Po tym czasie wymieszać z makaronem. Podawać na ciepło.

Notka redakcyjna

Ten typ makaronu smakuje pysznie nie tylko z mięsem i kapustą. Sprawdź inne przepisy na makaron kolanka

Komentarze

Podobne przepisy