KOŁACZ Z KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

NIESAMOWICIE PYSZNE CIASTO,A ZAPACH UNOSZĄCY SIĘ PO CAŁYM DOMU PRZYPOMINA CZASY DZIECIŃSTWA.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 g margaryny
    25 g drożdzy
    1 i 1/2 szklanki mąki
    1/3 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    Cukier wanilinowy
    Szczypta soli
    1 białko
    Kruszonka:
    1/5 kostki margaryny
    2 łyżki cukru
    2/3 szklanki mąki
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Kołacz z kruszonką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KOŁACZ Z KRUSZONKĄ ORZECHOWĄ 1. Przygotuj rozczyn. W miseczce pokrusz drożdże, dodaj po łyżce cukru i mąki i tyle letniego mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsyp resztę mąki, cukier, cukier wanilinowy, żółtka i sól. Wlej rozczyn i resztę mleka. Wszystko wymieszaj mieszadłami miksera. Pod koniec mieszania dodaj rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Ciasto przełóż na oprószony mąką stół i zagniataj aż zacznie odchodzić od rąk. Formę o wymiarach podstawy 12x25cm wysmaruj, oprósz mąką. Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotuj kruszonkę.Margarynę, cukier i mąkę wymieszaj w misce mikserem, a następnie wyrób palcami tak by powstała kruszonka. Wyrośnięte ciasto posmaruj białkiem. Posyp orzechami wymieszanymi z kruszonką. Piecz w 160st.C około 40 minut

Komentarze

Podobne przepisy