KOŁACZ ŚLĄSKI - Z RÓŻNYMI NADZIENIAMI

4.79 (223 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój przepis, zmodyfikowany na Zbiór Ciast Drożdżowych. Sąsiadki mnie nauczyły i piekę je od ponad 40 lat. 

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 3 cieńsze placki, albo 2 grubsze na blachę 30x40:

    Ciasto:

    -1 kg mąki
    -1 szklanka cukru
    -2 jajka
    -2 żółtka
    -1 masło (250 g) albo margaryna
    -szczypta soli
    -2 szklanki letniego mleka
    -10 dkg drożdży
    -1 cukier waniliowy

    Kruszonka na 1 blachę:
    -300 g mąki
    -150 g cukru
    -200 g masła
    -1 cukier waniliowy

    inna bardzo dobra kruszonka, na 2 blachy:
    -375 g masła
    -200 g. cukru
    -3 cukry waniliowe
    -400 g. mąki

    rozkłócone jajko pod posypkę

    Nadzienie makowe: 1
    -500 g maku przemielonego
    -50 g masła
    -1 łyżka miodu
    -2 ubite białka
    -50 g orzechów zmielonych
    -olejek migdałowy albo pomarańczowy
    -100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    -3/4 szklanka cukru
    -1/4 szklanki gorącej wody


    Nadzienie serowe:2
    -1 kg sera twarogowego
    - 4 żółtka
    -1 łyżka masła
    - parę kropli olejku cytrynowego
    - 10 dkg rodzynków sparzonych(ja nie daję, bo nie lubimy)
    - 1 szklanka cukru
    - 1 budyń cytrynowy, albo inny biały.

    Nadzienie z budyniem; 3
    -1,5 l. mleka
    -5 białych budyni
    -8 łyżek cukru(jak budynie będą z cukrem, to ten miniemy)

    Nadzienie z jabłkami: 4
    -ok.10 jabłek.
    -bułka tarta
    -cukier waniliowy
    -cynamon

    Nadzienie ze śliwkami, tutaj mirabelkami; 5
    -ok.1,5 l. mirabelek
    -bułka tarta pod owoce
    -cukier do posypania

    Nadzienie z czarnymi jagodami: 6
    -ok. 1,5 l. jagód
    -2 garście bułki tartej
    -1/2 szklanka cukru(dałam brązowego)

    Ciasto z masłem, cukrem i cynamonem: 7
    -100 g. miękkiego masła
    -cukier waniliowy
    -cynamon

    Nadzienie z różnymi owocami:8
    -brzoskwinie z puszki
    -rabarbar
    -truskawki
    -cukier
    -bułka tarta

    Ciasto proste: 9
    Tylko z posypką.

    Ciasto z suszonymi owocami: 10
    -ok.2 l. suszonych jabłek, lub gruszek itp.
    woda
    cukier, cynamon

    Ciasto ze śliwkami i rabarbarem :11
    -ok.15 połówek śliwek
    -parę łodyg rabarbaru
    -do posypania cukier

    Ciasto z budyniem i truskawkami:12
    -1 l mleka
    -3 białe budynie
    -10 łyżek cukru
    -z 300 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.79 (223 ocen)

Zobacz również:

Kołacz Desery

Kołacz śląski - z różnymi nadzieniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. ROZCZYN.-Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka.(na gęstą papkę). Odstawić do wyrośnięcia. itd. w pkt.1
  • ciasto 2. Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać sól, letnie mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 1 warstwa ciasta 3. Podzielić na 4 (na 2 blachy) z tym że na spód blachy ciut więcej zostawić. Tą większą rozwałkować i przenieść na posmarowaną blaszkę.(używam z jednej strony otwartej).
  • warstwa maku 4. Nadzienie makowe: 1
    Mak wieczorem zalać wrzątkiem. Rano przełożyć na gęste sito, lub ściereczkę lnianą. Przepuścić 3 razy przez maszynkę od mięsa. Lub na sucho skręcić w młynku od kawy. W garnku, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka ubite i bakalie.
    Nałożyć nadzienie.
  • układanie kruszonki 5. Pozostawione ciasto rozwałkować i przykryć nadzienie.
    Posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Kruszonka:
    Zmiksować masło z cukrem, dosiać mąkę i zagnieść. Schłodzić ,kruszonkę można zrobić szybciej.Poukładać dachówkowo,na górę placka,tz. jeden obok drugiego.
  • przed pieczeniem 6. Piec w 175 *ok.40-45 min.
  • po upieczeniu 7. Po upieczeniu.
  • stygnięcie kołacza 8. Jak możliwe, to kołacz zsunąć na deskę aż wystygnie. Potem posypać pudrem cukrem.
  • z serem 9. Nadzienie serowe:2
    Zmiksować żółtka z cukrem ,masłem, serem. Dodać olejek, rodzynki, przesiać budyń i wymieszać. Wyłożyć na ciasto w blaszce i przykryć ciastem itd.
  • z budyniem 10. Nadzienie z budyniem; 3
    Na mleku z cukrem, gotujemy rozmieszane z 1 szklanką mleka budynie. Gotujemy krótko, żeby się nie przypaliły. Odstawiamy i mieszamy od czasu do czasu, do letniej temperatury. Wykładamy na ciasto itd.
  • z jabłkami 11. Nadzienie z jabłkami: 4
    Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Ciasto posypać bułka tartą i ułożyć jabłka. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Przykryć ciastem itd.
  • z mirabelkami 12. Nadzienie z mirabelkami lub innymi śliwkami; 5
    Śliweczki przekroić wypestkować. Ułożyć na ciasto posypane bułką tartą. Posypać cukrem, przykryć ciastem itd.
  • z czarnymi jagodami 13. Nadzienie z czarnymi jagodami: 6
    Pod owoce nasypać bułkę tartą. Potem rozsypać jagody a na nie cukier.itd.
  • z masłem, cukrem i cynamonem. 14. Ciasto z masłem, cukrem i cynamonem: 7
    Ciasta tu nie dzielimy, tylko wykładamy do posmarowanej blaszki ze wszystkimi zakrytymi bokami. Robimy wgłębienia na placku, smarujemy miękkim masłem, posypujemy cukrem z cynamonem.
  • z różnymi owocami 15. Nadzienie z różnymi owocami: 8
    Brzoskwinie z puszki, odsączyć i pokroić w plasterki.Truskawki z pokrojonym rabarbarem zasypać na trochę cukrem, potem odsączyć. Poukładać na cieście posypanym bułką tartą. Przykryć ciastem itd.
  • prosty 16. Ciasto proste: 9
    Całe ciasto wykładamy do posmarowanej blaszki, smarujemy rozkłóconym jajkiem i układamy tylko kruszonkę.
  • 17. Ciasto z suszonymi owocami: 10
    Jabłka czy gruszki, gotujemy jak kompot. Odcedzamy, mielemy w maszynce od mięsa. Doprawiamy i smarujemy ciasto itd.(tutaj zdjęcia nie mam, ale kiedyś i takie piekłam)
  • kołacz ze śliwkami i rabarbarem 18. Ciasto ze śliwkami i rabarbarem: 11
    Rabarbar dobrze jest wieczorem, obrać, pokroić i zasypać cukrem. Przed nałożeniem, odcedzić.Śliwki pokroić.Miałam koszyczek z Biedronki, nie dało się usunąć pestek, to pokroiłam w kawałeczki.Na cieście, posypanym tartą bułką, rozsypać rabarbar i śliwki. Troszkę pocukrować, bo rabarbar już nie tak kwaśny.Przykryć ciastem.itd.
  • kołacz z budyniem i truskawkami 19. Nadzienie z budyniem i truskawkami.12
    Na mleku z cukrem, gotujemy rozmieszane z 1 szklanką mleka budynie. Gotujemy krótko, żeby się nie przypaliły. Odstawiamy i mieszamy od czasu do czasu, do letniej temperatury. Wykładamy na ciasto .Na budyń układamy truskawki. itd.
  • To wypieki z półtorej przepisu. Po przestygnięciu posypać pudrem cukrem. 20. Po przestygnięciu posypać przez sitko, cukrem pudrem.
  • KOŁACZ ŚLĄSKI - Z RÓŻNYMI NADZIENIAMI 21. GWIAZDA BETLEJEMSKA Z MAKIEM -

    Z połowy tego ciasta można zrobić taką gwiazdę. Masy makowej użyć połowę. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować każde na wielkość tortownicy 27 cm. Na papier do pieczenia ułożyć jeden krążek ciasta, posmarować połową masy makowej. Położyć następny krążek ciasta, potem resztę masy makowej. Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Na środek postawić szklankę i od niej pokroić na 8 części, potem na 16. Skręcać po dwa razy trójkąty, jeden w lewo, drugi w prawo itd. Posmarować rozkłóconym jajkiem. Włożyć do tortownicy i piec ok. 35-40 minut. Po ostudzeniu polać lukrem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować