1.Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać sól, mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
Odstawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 6 części.
Trzy rozwałkować na trzy blachy.30x40.
Nakładać nadzienie.
------------------------------------------------------------------
Nadzienie serowe:
Zmiksować żółtka z cukrem ,masłem, serem. Dodać olejek, rodzynki, przesiać budyń i wymieszać. Wyłożyć na ciasto w blaszce i przykryć ciastem.
2.Nadzienie makowe:
Do garnka wlać, wodę, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka, orzechy.
Wyłożyć na ciasto w blaszce. Przykryć ciastem.
3.Nadzienie z jabłkami:
Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Ciasto posypać bułka tartą i ułożyć jabłka. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Przykryć ostatnim ciastem.
Kołacze posmarować rozkłóconym jajkiem.
4.Kruszonka na 3 blachy.
Zagnieść i schłodzić (kruszonkę można zrobić szybciej.) Poukładać na górę kołacza.
Piekę ok.30 min.w 175*z termoobiegiem.Bez termoobiegu myślę że z 40 min.
Komentarze