KOŁACZ ŚLĄSKI

4.51 (176 ocen)

  • 3 godz.

Z tego przepisu piekę, kołacze dla rodziny, od ponad 35 lat.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto na 3 blachy(30x40):
    -1 kg. mąki
    -1 szklanka cukru
    -2 jajka
    -1 masło(25dkg)albo margaryna
    -szczypta soli
    -2 szklanki letniego mleka
    -10 dkg .drożdży(rozczyn-(1łyżka cukru+1 ł. mąki+1-2 ł .mleka letniego)
    -1 cukier waniliowy.

    nadzienie serowe:
    -1 kg. sera przemielonego
    -4 żółtka (białka do maku)
    -1 łyżka masła
    -1 olejek cytrynowy
    -10 dkg. rodzynków sparzonych
    -1 szklanka cukru
    -1 budyń cytrynowy, albo inny biały.

    Nadzienie makowe:
    -50 dkg. maku przemielonego
    -5 dkg. masła
    -1 łyżka miodu
    -4 ubite białka
    -5 dkg. orzechów zmielonych
    -olejek migdałowy albo pomarańczowy
    -3/4 szklanka cukru
    -1/4 szklanki gorącej wody

    Nadzienie z jabłkami:
    ok.10 jabłek.

    Kruszonka na 3 blachy.
    -1 kg. maki
    -50 dkg. cukru
    -68 dkg. masła lub margaryny
    -3 cukry waniliowe.
Wystaw ocenę:

4.51 (176 ocen)

Kołacz śląski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do tego przesiać mąkę, wlać rozczyn z drożdży. Dodać sól, mleko i chwilę zagnieść. Wlać rozpuszczone i letnie masło. Zagnieść do momentu aż ciasto przestanie kleić się do rąk.
    Odstawić do wyrośnięcia.
    Podzielić na 6 części.
    Trzy rozwałkować na trzy blachy.30x40.
    Nakładać nadzienie.
    ------------------------------------------------------------------
    Nadzienie serowe:
    Zmiksować żółtka z cukrem ,masłem, serem. Dodać olejek, rodzynki, przesiać budyń i wymieszać. Wyłożyć na ciasto w blaszce i przykryć ciastem.
  • Kołacz z makiem 2. Nadzienie makowe:
    Do garnka wlać, wodę, rozpuścić masło, miód, cukier. Włożyć mak, olejek, wymieszać.Chwilkę podgrzewać. Ostudzić i domieszać białka, orzechy.
    Wyłożyć na ciasto w blaszce. Przykryć ciastem.
  • Kołacz z jabłkami 3. Nadzienie z jabłkami:
    Jabłka obrać, pokroić w plasterki.Ciasto posypać bułka tartą i ułożyć jabłka. Posypać cukrem waniliowym i cynamonem.Przykryć ostatnim ciastem.
    Kołacze posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • Układanie kruszonki 4. Kruszonka na 3 blachy.
    Zagnieść i schłodzić (kruszonkę można zrobić szybciej.) Poukładać na górę kołacza.
    Piekę ok.30 min.w 175*z termoobiegiem.Bez termoobiegu myślę że z 40 min.
  • Rogaliki i bułeczki 5. Z tego przepisu, piekę też bułeczki i rogaliki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mak Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować