1.Mąkę przesiewamy do miski.
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i 2 łyżkami mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy wszystkie składniki oprócz tłuszczu, mleko dolewamy stopniowo i miesimy ciasto (zostawiamy sobie odrobinę jajka do posmarowania wierzchu ).
Pod koniec dodajemy miękkie masło i olej.
Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .
2.Twaróg przeciskamy przez praskę.
Mleko gotujemy z cukrem, dodajemy wiórki kokosowe i chwilę gotujemy, aż mleko się wchłonie, studzimy.
Łączymy z twarogiem i jajkiem.
Porzeczki myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.
3.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat i miesimy przez chwilę, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy ciasto na dwie części, większą i mniejszą (2 :3).
Mniejszą wałkujemy na placek o średnicy 26 cm i wkładamy na spód wysmarowanej masłem tortownicy.
Większą wałkujemy na większy placek, mniej więcej 36-38 cm średnicy.
4.Na środek mniejszego placka wykładamy porzeczki i posypujemy je kopiastą łyżką cukru.
5.Większy placek nacinamy i nakładamy na mniejszy.
6.Na brzeg nakładamy nadzienie serowe.
7.Brzegi ciasta zawijamy, nacinamy co ok. 4 cm i wywijamy farszem do góry.
Na gotowym kołaczu zapinamy obręcz i odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy ok. 35 minut w 175-180 *C.
Studzimy na kratce.
Kołacz kroimy jak tort.
Komentarze