Koktajlowe oko zamknięte w mielonym

0 (0 ocen)

Lubię kombinować z mięsem mielony. Te kotleciki to fajny pomysł zarówno na obiad jak i przekąskę. Doskonale smakują bowiem także na zimno.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duża cebula,
    • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego,
    • Około 1/3 opakowania sera feta (niebieskiego),
    • 10-12 pomidorków koktajlowych,
    • 1 duże jajko,
    • Bułka,
    • Mleko,
    • Sól, kolorowy pieprz, 2 ząbki czosnku,
    • Olej do smażenia,
    • Bułka tarta do panierki,

Koktajlowe oko zamknięte w mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy w drobną kostkę . Odciśniętą bułkę oraz cebulę dodajemy do mięsa. Dalej dodajemy jajko, przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dokładnie mieszamy.
    Pomidorki przecinamy na połowę, wyjmujemy miąższ, a na jego miejsce wkładamy ser feta. Z gotowej masy mięsnej formujemy placuszki. Spłaszczamy je w dłoniach (najlepiej zwilżonych), nakładamy na każdy nadziany pomidorek i formujemy kotleciki.
    Po obtoczeniu w bułce tartej kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy