Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu

0 (0 ocen)

Wiosna i latem zimne owocowe koktajle z powodzeniem mogą zastąpić posiłek. Pełen smaku i aromatu koktajl z truskawek z nutą cytryny i wyrazistymi kwiatkami bzu to kwintesencja wiosny.

Składniki:

  • 500g truskawek
    sok z ½ cytryny
    2-3 baldachy bzu czarnego
    miód/syrop z agawy/cukier do smaku

Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Koktajl truskawkowy z kwiatami bzu 1. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Bez pozostawiamy niemyty (spłukalibyśmy pyłek) a jedynie sprawdzamy czy w baldachach nie ma robaczków. Wkładamy do wysokiego naczynia, wyciskamy sok z połowy cytryny oraz dokładamy kwiatki bzu oberwane z gałązek. Całość miksujemy na gładko. Dosładzamy wg gustu cukrem, syropem z agawy lub miodem. Serwujemy zmieszany z kruszonym lodem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy