Koktajl sałatkowy z krewetkami chilli, rukolą i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krewetki rozmrozić z glazury chwilę w zimnej wodzie.
Listki botwinki i rukoli umyć, osuszyć( ja kupiłam mix sałat i wybrałam te dwa rodzaje - najmniejsze listki, a większe porwałam. Włożyć po kilka na dno każdego z kieliszków/ pucharków.
Pomidory sparzyć wodą, obrać ze skórki, usunąć miąższ, pokroić na kostkę. Ogórka umyć, pokroić na kosteczkę ze skórką, cebulkę także pokroić na drobno. Wymieszać wszystko w misce, dodać sól i pieprz, wyłożyć do kieliszków. Dodać oliwki.
2.Krewetki osuszyć, podsmażyć po 2-3 min z każdej strony na oliwie. Dodać sól, posypać chili, wyłożyć do kieliszków. Dodać do każdego po łyżeczce jogurtu, przybrać cząstką cytryny.
Pomysł jest tylko inspiracją dla Was. Ilość składników zależeć będzie od liczby gości.
Krewetki mogą być także małe, koktajlowe.Można dodać czerwoną paprykę, a oliwki zielone zastąpić czarnymi dla większego kontrastu kolorów:)
Komentarze