Kokosowy sernik na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę i smalec, wysiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
2.Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, mleko i budynie. Wylać na ciasto. Piec w temp. 160 stopni ok.40 minut po czym z piekarnika wysunąć delikatnie blachę i wyłożyć pianę kokosową. Piec kolejne 30 minut na złoty kolor.
3.Piana kokosowa: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać powoli cukier ciągle ubijając, na koniec lekko łyżką domieszać kokosy.
Porady
Ciasto możemy lekko podpiec.
Sernik wyjąć z blachy najlepiej na drugi dzień jak będzie całkowicie zimny.
Komentarze