Kokosowy sernik na mleku

4.5 (174 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny kokosowy sernik rozpływający się w ustach.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto (na blachę 20 x 36 cm):
    30 dag mąki
    10 dag cukru kryształu
    10 dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    1 jajko
    2 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    ser:
    1 kg sera (u mnie z wiaderka)
    2 jajka
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    1/2 szkl. oleju
    3 szkl. mleka
    2 budynie śmietankowe (u mnie z cukrem)

    piana kokosowa:
    6 białek
    1 i 1/4 szkl. cukru kryształu
    20 dag wiórek kokosowych
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Kokosowy sernik na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę i smalec, wysiekać. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
  • 2. Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, olej, mleko i budynie. Wylać na ciasto. Piec w temp. 160 stopni ok.40 minut po czym z piekarnika wysunąć delikatnie blachę i wyłożyć pianę kokosową. Piec kolejne 30 minut na złoty kolor.
  • 3. Piana kokosowa: białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać powoli cukier ciągle ubijając, na koniec lekko łyżką domieszać kokosy.

Porady

Ciasto możemy lekko podpiec. Sernik wyjąć z blachy najlepiej na drugi dzień jak będzie całkowicie zimny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować