Mocno kokosowy, szybki w przygotowaniu nie wymagający pieczenia sernik na herbatnikach z delikatną białą czekoladą jest świetną alternatywą klasycznego ciasta na bazie sera.
30 min
Składniki:
Masa serowa:
1,3kg białego sera półtłustego (3 krotnie zmielonego)
3jajka
300g masła extra
1 i 1/3 szklanki cukru
300ml mleczka kokosowego
3 budynie śmietankowe (na 0,5l mleka)
1,5 szklanki wiórków kokosowych
15ml likieru kokosowego %
Kokosowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem, dodać ser, jajka, wlać mleko kokosowe z rozrobionymi budyniami i energicznie dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników. Ciągle mieszając dodać likier kokosowy, doprowadzić do wrzenia, chwilkę gotować na małym ogniu.
2.Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wyłożyć herbatnikami i wylać na nie 1/2 gorącej masy. Ułożyć kolejną warstwę herbatników, wylać pozostałą część masy, ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Pozostawić do wystudzenia.
3.Polewa:
Czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika polać polewą, posypać wiórkami kokosowym i udekorować różową posypką.
Komentarze