Kokosowy ryż z truskawkami

0 (0 ocen)

To pożywny i szybki deser. Potrawa może być także podana jako danie obiadowe lub na śniadanie.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    • 100 g ryżu,
    • 350 ml mleczka kokosowego,
    • 1 płaska łyżka cukru,
    • 2 łyżki jogurtu ,
    • Około 10 truskawek do przygotowania musu,
    • Melisa do dekoracji,
    • Ewentualnie około 6 truskawek do dekoracji.

Kokosowy ryż z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przekładamy do garnka. Dokładamy ryż oraz cukier. Razem gotujemy do miękkości. Odstawiamy na około 15 minut do napęcznienia. Najlepiej dodatkowo owinąć naczynie , np. ręcznikiem.

    Gotowy ryż porcjujemy na 2 przygotowane talerze.
    Opłukane i oczyszczone truskawki miksujemy z dodatkiem jogurtu.
    Mus truskawkowo-jogurtowy wylewamy wokół ryżu. Dekorujemy i podajemy.
    Dodatkowo wokoło można poukładać pokrojone na ćwiartki truskawki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy