Kokosowy puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPTY:
Ubić białka z cukrem, dodając po jednym żółtku. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 3 placki lub jeden i przekroić go na trzy części.
2.MASA BUDYNIOWA:
Z mleka, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu ugotować budyń (bez cukru). Masło utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń. Na końcu do smaku dodać adwokat.
3.MASA MLECZNA:
Galaretkę rozpuścić w 1,5szklanki wody i wlać np. do talerza, aby zastygła (najlepiej wykonać to dnia poprzedniego). Pokroić w kostkę, gdy stężeje.
Mleko ubić, dodając cukier do smaku, żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz pokrojoną w kostkę galaretkę. Gotowa masę umieścić w lodówce do momentu, do puki nie zacznie tężeć.
4.POSYPKA KOKOSOWA:
Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Podsmażać do momentu uzyskania złotego koloru kokosu.
5.SKŁADANIE:
Ciasto+3/4 masy budyniowej+ciasto+masa mleczna+ciasto+1/4 masy budyniowej+ kokos.
SMACZNEGO :)
Porady
Jeżeli chcemy, aby ciasto było bardziej kokosowe, możemy dodać do masy budyniowej 4-5 łyżek kokosu sparzonego w mleku.
Komentarze