Kokosowy "niebiański puch"

5 (189 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Smaczne ciasto dla dorosłych. Piekę je od dawna na ważne uroczystości rodzinne oraz świąteczne okazje.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    230 g cukru kryształu
    250 g mąki pszennej tortowej, typ 450
    1 cukier waniliowy
    9 dużych, wiejskich jaj
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Kokosowy puszek:
    200 g wiórków kokosowych
    500 ml śmietanki kremówki 30%
    2 opakowania śmietanki "Śnieżki"
    200 g białej czekolady
    250 ml ajerkoniaku

    Poncz herbaciany:
    1/2 łyżeczki mocnej, liściastej herbaty- bezsmakowej
    3/ 4 szklanki wody
    1 łyżeczka cukru



    Do ozdoby:
    biały kokos
    kolorowe pianki, żelki
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Kokosowy "niebiański puch" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upieczony, przekrojony na pół biszkopt 1. Wykonanie biszkopta:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, przy pomocy miksera. Wsypujemy cukier, wbijamy stopniowo, po 1 żółtku.
    Następnie dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem. Także wsypujemy stopniowo.
    Na końcu wlewamy olej.
    Ciasto wylewamy na blachę, wyłożoną pergaminem.
    Pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 25 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczony.
    Biszkopt po upieczeniu, w wyłączonym piecu, pozostawiamy jeszcze na chwilkę, aby nie opadł.
    Wówczas wyjmujemy z formy, zdejmujemy pergamin i przekrawamy na dwa placki.
  • mieszanie śmietanki z kokosem 2. Wykonanie kokosowego puszka:
    W wysokim naczyniu, ubijamy razem śmietankę kremówkę ze "Śnieżką", na sztywną masę. Powoli wsypujemy wiórki kokosowe.
  • wlewanie do kokosowej masy- ajerkoniaku 3. Następnie do masy kokosowej, powoli wlewamy ajerkoniak.
  • czekolada biała w kąpieli wodnej rozpuszczana 4. Czekoladę białą łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czyli do większego naczynia, np rondelka wlewamy wrzącą wodę. Wkładamy drugie naczynie- mniejsze, np garnuszek, z połamaną czekoladą. Ogrzewamy i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady.
    Wówczas zdejmujemy z ognia i studzimy ją.
  • masa kokosowa 5. Przestudzoną czekoladę wlewamy do masy kokosowej i delikatnie mieszamy.
    Masę dzielimy na trzy części. Dwie- jednakowe oraz jedną małą do posmarowania boków ciasta.
  • poncz herbaciany 6. Wykonanie ponczu herbacianego:
    Zaparzamy, ok 3/4 szklanki mocnej herbaty. Lekko osładzamy.
    Studzimy.
  • biszkopt przed nasączeniem ponczem 7. Ponczem nasączamy biszkopty.
  • posmarowany biszkopt- kremem kokosowym 8. Jeden blat biszkopta, równo smarujemy kremem kokosowym.
    Przykrywamy drugim blatem biszkopta. Lekko dociskamy.
  • biszkopt obsypany kokosem 9. Smarujemy wierzch, boki- kremem kokosowym. Boki obsypując wiórkami kokosowymi.
  • wersja urodzinowa ciasta, udekorowana 10. Wierzch ciasta dekorujemy według uznania.
    Ciasto schładzamy w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
  • udekorowany kokosowy niebiański puch 11. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Śmietanka kremówka, aby się dobrze ubiła musi być chłodna, z lodówki. Wersję bezalkoholową także możemy przygotować, nie wlewamy po prostu ajerkoniaku. Ciasto jest dosyć słodkie, choć smaczne. Ale jeśli chcemy wersję mniej słodką, do ponczu możemy nie dodawać cukru, a do masy kokosowej wcisnąć sok z cytryny. Uważajmy przy tym, aby masy nie zważyć. Wlewamy sok powolutku, stopniowo. Tak samo, postępujemy z wlewaniem alkoholu do masy. Ciasto może być tortem urodzinowym lub jubileuszowym. Jest smaczne, puszyste, delikatne, po prostu "niebiańskie". Ciasta wychodzi spora blacha, zatem dużo, podzielnych porcji. Blacha na biszkopt ma wymiary 34x24.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować