Smaczne ciasto dla dorosłych. Piekę je od dawna na ważne uroczystości rodzinne oraz świąteczne okazje.
5 (189 ocen)
Porady
Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Śmietanka kremówka, aby się dobrze ubiła musi być chłodna, z lodówki. Wersję bezalkoholową także możemy przygotować, nie wlewamy po prostu ajerkoniaku. Ciasto jest dosyć słodkie, choć smaczne. Ale jeśli chcemy wersję mniej słodką, do ponczu możemy nie dodawać cukru, a do masy kokosowej wcisnąć sok z cytryny. Uważajmy przy tym, aby masy nie zważyć. Wlewamy sok powolutku, stopniowo. Tak samo, postępujemy z wlewaniem alkoholu do masy. Ciasto może być tortem urodzinowym lub jubileuszowym. Jest smaczne, puszyste, delikatne, po prostu "niebiańskie". Ciasta wychodzi spora blacha, zatem dużo, podzielnych porcji. Blacha na biszkopt ma wymiary 34x24.
Komentarze