Kokosowy murzynek bez jajek

4.49 (156 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowuje się o błyskawicznie, a wszystkie potrzebne składniki chyba każdy ma w domu. Świetne kryzysowe ciasto do upieczenia na „ostatnia chwilę” a także dla osób uczulonych na jaja kurze.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na formę o wymiarach 21cm x 21cm)
    3 szklanki maki pszennej
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    aromat waniliowy
    łyżka octu spirytusowego lub winnego
    2 szklanki mleka
    ½ szklanka oleju
    szklanka wiórków kokosowych
    cukier puder do posypania
    opcjonalnie rodzynki
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Kokosowy murzynek bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kokosowy murzynek bez jajek 1. Mąkę, kakao i sodę oczyszczoną przesiewamy. Suche składniki miksujemy z mlekiem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w smaku, a sprawi, że cisto nie będzie miało metalicznego posmaku sody) oraz odrobinę aromatu waniliowego. Jako ostatnie dosypujemy wiórki kokosowe (wg gustu możemy je zamienić na posiekane orzechy).
  • Kokosowy murzynek bez jajek 2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy.
  • Kokosowy murzynek bez jajek 3. Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40-45 minut. Wyduszone posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować