Przygotowuje się o błyskawicznie, a wszystkie potrzebne składniki chyba każdy ma w domu. Świetne kryzysowe ciasto do upieczenia na „ostatnia chwilę” a także dla osób uczulonych na jaja kurze.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
(na formę o wymiarach 21cm x 21cm)
3 szklanki maki pszennej
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
aromat waniliowy
łyżka octu spirytusowego lub winnego
2 szklanki mleka
½ szklanka oleju
szklanka wiórków kokosowych
cukier puder do posypania
opcjonalnie rodzynki
Kokosowy murzynek bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kakao i sodę oczyszczoną przesiewamy. Suche składniki miksujemy z mlekiem i olejem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy łyżkę octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w smaku, a sprawi, że cisto nie będzie miało metalicznego posmaku sody) oraz odrobinę aromatu waniliowego. Jako ostatnie dosypujemy wiórki kokosowe (wg gustu możemy je zamienić na posiekane orzechy).
2.Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy.
3.Pieczemy w 170 stopniach C przez około 40-45 minut. Wyduszone posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze