Kokosowy clafoutis ze śliwkami

5 (168 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Deser kuchni francuskiej w wersji z polskimi śliwkami. Lekko kwaskowaty, lecz bardzo smaczny i szybki deser. Najlepiej go podać na ciepło. Polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • 500 gr śliwek
    1 garść wiórków kokosowych
    125 gr mąki pszennej
    100 gr cukru pudru trzcinowego
    Szczypta soli
    3 jajka
    300 ml mleka
    Cukier puder trzcinowy do dekoracji
    Margaryna i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Kokosowy clafoutis ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i wyciąć plamki. Formę do pieczenia o wymiarach 20cmx30cm natłuścić margaryną i wysypać tartą bułką. Na dno formy wysypać połówki śliwek skórką w dół. Do miski włożyć pozostałe składniki: mąkę, jajka, cukier puder, sól, mleko, wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować na gładką lejącą masę. Masa ma konsystencję ciasta naleśnikowego – tak ma być. Masę wylać na śliwki. Piec w nagrzanym do 180stC 40 minut, do zarumienia. Funkcja góra-dół z termoobiegem. Ciasto mocno wyrośnie, po wyjęciu z piekarnika spada – taki urok ciasta. Podawać ciepłe, oprószone trzcinowym cukrem pudrem.

Porady

Składniki podane na 6 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować