Deser kuchni francuskiej w wersji z polskimi śliwkami. Lekko kwaskowaty, lecz bardzo smaczny i szybki deser. Najlepiej go podać na ciepło. Polecam.
50 min
Składniki:
500 gr śliwek
1 garść wiórków kokosowych
125 gr mąki pszennej
100 gr cukru pudru trzcinowego
Szczypta soli
3 jajka
300 ml mleka
Cukier puder trzcinowy do dekoracji
Margaryna i bułka tarta do formy
Kokosowy clafoutis ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki umyć, dokładnie osuszyć, przekroić na pół, usunąć pestkę i wyciąć plamki. Formę do pieczenia o wymiarach 20cmx30cm natłuścić margaryną i wysypać tartą bułką. Na dno formy wysypać połówki śliwek skórką w dół. Do miski włożyć pozostałe składniki: mąkę, jajka, cukier puder, sól, mleko, wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować na gładką lejącą masę. Masa ma konsystencję ciasta naleśnikowego – tak ma być. Masę wylać na śliwki. Piec w nagrzanym do 180stC 40 minut, do zarumienia. Funkcja góra-dół z termoobiegem. Ciasto mocno wyrośnie, po wyjęciu z piekarnika spada – taki urok ciasta. Podawać ciepłe, oprószone trzcinowym cukrem pudrem.
Komentarze