Kokosowy chrust z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min

kolejna odmiana tradycyjnego chrustu

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    3 żółtka
    2 szklanki mąki
    3 łyżki śmietany
    1 łyżka wódki
    40g masła
    1 łyżka kokosu

    polewa:
    2/3 kostki masła
    3 łyżki kokosu
    5-6 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    odrobina wody
    kokos do dekoracji

Kokosowy chrust z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chrust2 1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto.
    Ciasto wałkujemy na bardzo cienkie, nożem wycinamy szersze paski, przecinamy przez środek, aby powstała dziurka. Łapiemy za koniec i "przewlekamy" przez dziurkę.
    Smażymy z dwóch stron na rumiano (lekko).
  • chrust3 2. Polewa: masło roztapiamy w rondlu, dodajemy kokos, kakao i cukier - mieszamy do rozpuszczenia.
    W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
    Chrust polewamy "czekoladą" i posypujemy kokosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy