Kokosowo – budyniowe ciasto z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części : 3/4 i 1/3 i Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki, a większą wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki ( 24 x 36).
2.Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
3.Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem wystygnąć.
Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie.
4.Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i powoli, cały czas ubijając dodajemy cukier. W następnej kolejności ( stale miksując) dodajemy wcześniej wymieszane sypkie produkty ( budyń, mąka ziemniaczana, wiórki kokosowe), a na końcu śmietanę. Masę wykładamy na brzoskwinie.
5.Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je na tarce o dużych oczkach na masę kokosową.
6.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut (do suchego patyczka).
Komentarze