Kokosowiec Wandy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto jest proste w wykonaniu. Przepis pochodzi z zeszytu mojej teściowej. Nie wiem dlaczego nosi taką nazwę - ale jest pyszne i pachnące kokosem. W sam raz do porannej kawy.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    Średnica tortownicy 27 cm
    5 jajek
    10 dag masła
    10 dag cukru
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    10 dag masła
    20 dag cukru
    100 ml mleka
    20-25 dag wiórków kokosowych
    Tabliczka twardej czekolady do dekoracji

Kokosowiec wandy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie masy kokosowej:
    Mleko zagotować w rondelku, dodać masło, cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajmy wiórki kokosowe, mieszamy odstawiamy do ostygnięcia.

    Przygotowanie ciasta:
    Miękkie masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli do białości. Dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy do masy.
    Formę do pieczenia ( tortownica ) natłuścić, wysypać bułką tartą i wykładamy ciasto. Na wierzch wykładamy ostudzoną masę kokosową i łyżką wgniatamy w głąb ciasta.
    Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Ciepłe ciasto dekorujemy startą na tarce czekoladą.

Porady

Można również wykonać kokosowiec w wersji ciasta jasnego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy