Kokosowiec

0 (0 ocen)

Lekko słodkie ciasto z kwaśnym akcentem śmietany oraz smakiem malinowego budyniu.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    4 żółtka
    100g.miękkiego masła
    2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kakao
    Masa kokosowa:
    700ml.śmietany 18%
    300g.wiórek kokosowych
    5 łyżek cukru pudru
    Wierzch:
    4 białka
    1 budyń malinowy z cukrem( 40g)
    starte ciasto kruche
    Dodatkowo:
    papier do pieczenia blaszka 25x25cm.

Kokosowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:Wszystkie składniki przełożyć do miski,zagnieść gładkie ciasto.
    Odłożyć 1/3 ,zamrozić.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia ,rozłożyć równomiernie kruche ciasto.
  • 2. Masa kokosowa:Do garnka przełożyć śmietanę, wiórki kokosowe oraz cukier puder,podgrzewać na wolnym ogniu aż masa stanie się kremowa co jakiś czas mieszając.
    Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Wierzch:Białka ubić na sztywną pianę ,dodać budyń ,ponownie chwilę zmiksować.
    Na kruche ciasto wyłożyć wystudzoną masę kokosową a na nią białka.
  • 4. Wierzch oprószyć wcześniej zamrożonym,startym na tarce o grubych oczkach ciastem kruchym.
    Piec 60min w piekarniku nagrzanym do 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy