Kokosowe ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 25 min

Bardzo puszyste i delikatne ciasto z kokosem i śliwkami. ja użyłam śliwek białych z własnej działki, ale można użyć śliwek węgierek. Aromatyczny zapach pieczonego ciasta roznosi się po całym domu a zwłaszcza kokosu. Jest lekko kwaskowe, u mnie zniknęło zaraz po upieczeniu.

  • 25 min

Składniki:

  • Forma 24x36 cm
    5 jajek
    Szczypta soli
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki wiórek kokosowych + 1 łyżka
    2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka oleju
    1 kg śliwek
    Tłuszcz do formy, cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą, białą masę. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać i dodawać porcjami na przemian z olejem do masy jajecznej, mieszać na najniższych obrotach robotem. Na koniec dodać 1/2 szklanki wiórek kokosowych, delikatnie wymieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto, ułożyć połówki śliwek brzuszkami do góry, w każdą wsypać trochę wiórek kokosowych. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Do śliwek można dodać szczyptę cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować