Kokosowe trufelki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Słodkie kuleczki o delikatnym smaku kokosa z ukrytym migdałem otoczonym aksamitnym kremem.

  • 60 min

Składniki:

  • 100g białej czekolady
    200ml śmietanki 30%
    70g masła extra
    6 łyżek mleka w proszku
    100g wiórków kokosowych
    80g kokosowych wafelków w białej czekoladzie
    3 łyżki likieru kokosowego

    Dodatkowo:
    20sztuk łuskanych migdałów
    100g wiórków kokosowych

Kokosowe trufelki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-14y7rj1 1. Do rondelka wlać śmietanę, dodać masło i lekko podgrzać aby masło się rozpuściło. Następnie zdjąć z ognia i dodać pokruszoną czekoladę, mieszać do momentu rozpuszczenia czekolady, następnie pozostawić
    do wystudzenia. Po tym czasie dodać mleko w proszku, wiórki kokosowe, pokruszone wafelki i likier kokosowy. Całość dokładnie wymieszać
    i wstawić do lodówki na około 60 minut.
  • 2. Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 10 minut a następnie przełożyć do ziemnej wody i obrać ze skóry.
  • image-1fgkxhh 3. Schłodzoną masę wyjąć z lodówki i uformować 20 kulek wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włożyć po jednym migdale
    i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Wstawić do lodówki na około dwie godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy