Kokosowe ślimaczki

4.99 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz zrobiłam je na szkolną prezentację na temat Brazylii.

Składniki:

  • 125 ml mleka
    2 jajka
    50 dag mąki
    3 dag masła
    2 łyżki cukru
    ok. 3 dag drożdży
    1/4 łyżeczki soli

    Masa:
    8 dag cukru
    60 ml mleka
    19 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka, mąki, masła, cukru, 1 jajka, soli i drożdży zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  • 2. Do mleka wsypujemy cukier i wiórki. Podgrzewamy, mieszając, aż wiórki wchłoną mleko. Studzimy.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 5-mm placek. Smarujemy równomiernie kokosową masą i zwijamy. Następnie kroimy w ok. 12 kawałków.
    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy
    ok. 20 minut w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Brazylijska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować