Kokosowe serca w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przygotowałam te serca jako deser do romantycznej kolacji, delikatne i lekkie. Pyszne.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 białka
    200g wiórek kokosowych
    240g cukru
    otarta skórka z dwóch pomarańczy
    100g gorzkiej czekolady
    25g masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kokosowe serca w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij na sztywną pianę. Partiami dodawaj cukier i ubijaj aż masa zrobi się biała i błyszcząca. Dodaj otartą skórkę z dwóch pomarańczy i wiórki kokosowe, wymieszaj.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 160C Blachę wyłóż pergaminem. przygotuj miseczkę z wodą do płukania foremki. Masę bezową wkładaj do foremek na wysokość 1-1,5cm, wyrównaj powierzchnię. Najlepiej palcem zamoczonym w wodzie. Zdejmij foremkę.
  • 3. Piecz 15-20 minut. Po 15 minutach warto sprawdzić czy wytworzyła się na bezie chrupiąca skórka. Gotowe bezy wyjmij na kratkę i ostudź.
  • 4. Zagotuj wodę i przelej ją do garnka lub dużej miseczki. Włóż mniejszą miseczkę i umieść w niej połamaną tabliczkę gorzkiej czekolady, od czasu do czasu mieszając. Gdy czekolada się rozpuści dodaj 25g masła i dobrze wymieszaj. Powstałą polewą posmaruj bezy.

Porady

Ciastka wykonuj w odstępach minimum 1cm. Po każdym ciastku opłucz foremkę w wodzie. Najsmaczniejsze są świeże bezy. Dobrze upieczona beza jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować